The extensive renovation of this Victorian vicarage includes the construction of a new garden room. The former arrangement of the kitchen, pantry and wash room had no connection with the gently sloping garden. The brass clad extension stitches the house back to the garden. The faceted rear façade orientates this new space framing the deepest part of the garden.
All rooms within the existing house have been restored including the existing ornate fireplaces. Existing cornices, architraves, doors and skirting details have been retained or replaced. New insulated floors have been laid finished in stone or wide planks of oak, reflecting the generous room proportions. Bespoke door knobs have been made in un-lacquered bronze. Windows have been replaced with double glazed units to match the fenestration. The kitchen and bathrooms have also been designed by JHA.
The result of this process is a series of generous, well proportioned rooms with varying orientations suggesting that they should be used at different times of the day, finished with a controlled palette of timeless materials.

Status: Completed 2011
Client: Private
Photographs: David Grandorge & JHA

t e x t   <   >
p r o j e c t s p u b l i c a t i o n s